Caută

Relația cu BANII

Actualizată în: Ian. 8

Am vrut ca la început de an să deschid subiectul banilor. Este un subiect atât de vast și în același timp atât de important încât trebuie să îi acordăm atenția bine meritată. Cred că primul contact al oricăruia dintre noi este în copilăria timpurie, atunci când cerem ceva prea scump, sau a 30a jucărie dintr-o lună și auzim pentru prima dată: Nu avem bani. Abia la auzirea acestor cuvinte începem să fim atenți la bani. Poate am văzut-o pe mama plătind la casă de zeci de ori sau l-am auzit pe tata spunând cât costă să repare ceva, dar abia când auzim că nu avem bani începem să fim atenți și să punem întrebări. Începem să întrebăm de ce nu avem bani, de unde vin banii, de ce altcineva are mai mulți bani și cum de Moș Crăciun are bani să cumpere jucării tuturor copiilor? Dacă te uiți puțin atent la povestea asta o să vezi și o lecție în marketing: cantitățile limitate atrag atenția. De aceea seriile limitate au atât de mult succes. Mai multe despre asta într-o altă postare. Apoi cu cât creștem mai mari observăm tot mai mult cum societatea noastră se învârte în jurul banilor, cum banii definesc cine suntem în ochii celorlalți și cum experiențele pe care le avem sunt limitate în funcție de câți bani avem. Vedem cum suntem dependenți financiar de adulții din viața noastră și avem primele încercări de a ne obține independența financiară. Începem diverse activități antreprenoriale în funcție de vârsta pe care o avem. De exemplu îmi amintesc că într-un an am creat un parteneriat cu fratele meu: ne-am adunat banii de colindat împreună și ne-am luat un casetofon :) A fost o asociere, o negociere, un plan. Cred că fiecare dintre noi astfel de povești din copilărie. În USA este povestea aceea mult prea uzitată cu copii care vând limonadă. Cred că la noi cele mai multe povești de genul acesta au legătură cu banii de colindat, Crăciunul a fost cea mai mare sursă de capital a copilăriei noastre. La început, tranzacțiile, asocierile și profitul vin din familie. Apoi îți lărgești orizonturile și începi să vezi oportunități în afara familie. Asta ne arată că toți avem spirit antreprenorial. De fapt antreprenoriatul este ceva natural, ceva înnăscut în noi. Eu aș pune antreprenoriatul pe același loc cu desenul, muzica și educația fizică. Este o abilitate cu care toți ne naștem, dar unii au mai mult talent la asta decât alții. Unii cântă divin, alții desenează sau pictează minunat, iar alții găsesc moduri în care să facă bani mereu. Din păcate sistemul ne descurajează să ne perfecționăm această abilitate.


relatia-cu-banii
relatia-cu-banii

Încă de mici, părinții, familia, societatea ne modelează relația pe care o avem cu banii. În funcție de lucrurile pe care le auzim de mici, creștem cu ideea că pentru noi nu sunt bani sau că sunt bani suficienți pentru tot ce ne dorim cu adevărat. În funcție de personalitatea fiecăruia ideea că nu avem bani poate să ne blocheze creativitatea și să trăim cu frustrarea că nu avem bani și suntem condamnați la o viață în lipsă, sau, daca spiritul antreprenorial este mai dezvoltat, să dăm frâu liber creativității și să începem să creăm oportunități pentru noi înșine. De exemplu eu am început să creez bani pentru mine destul de devreme și subiectul antreprenoriatului m-a pasionat din ce în ce mai mult. Să fac bani nu era o problemă, dar pe cât de ușor îi făceam pe atât de ușor îi cheltuiam și cumva nu îi cheltuiam niciodată pe lucruri care le vroiam cu adevărat. Ajungând la maturitate și devenind responsabilă pentru alte suflete, am început să pun relația mea cu banii în prim pan și să încep să fiu atentă la ce se întâmplă cu banii mei. Așa am descoperit că relația noastră cu banii începe de mici și că există idei care ne-au fost inserate din copilărie în căpșor, în funcție de care privim banii într-un mod sau altul. Cel mai important lucru pentru început de an 2021 este analizarea relației cu banii. Primii pași pe care trebuie să-i faci:

  1. Care este situația ta actuală? Nu câștigi suficient pentru nivelul de trai pe care ți-l dorești sau câștigi suficient dar la sfârșit de lună nu știi pe ce s-au dus?

  2. Care este relația ta actuală cu banii? Îți faci buget și te ții de el sau cheltui banii fără nici un plan? Ai un scop pentru anul acesta sau doar speri la mai mult? Îți e frică să verific soldul contului?

  3. Care era situația familiei tale în copilărie? Nu erau niciodată suficienți bani? Erau certuri în familie din cauza banilor? Părinții tăi nu cheltuiau niciodată bani pentru lucruri plăcute, de ex. vacanțe? Familia ta economisea toții bănuții sau se împrumutau mereu?

  4. Care sunt cuvintele pe care le spuneau părinții tăi cel mai des în legătură cu banii? De ex: noi nu avem bani, de unde crezi ca am eu bani, ....

Dacă o să fi sincer și o să analizezi amănunțit o să observi că legătura ta cu banii de acum are legătură cu modelul pe care l-ai văzut în familia ta. Cum te ajută asta? Observând că atitudinea ta față de bani este automată, creată de ideile despre bani din copilărie, îți dă libertatea să schimbi modul în care te relaționezi la bani. Cum te ajută asta ca antreprenor? Pe principul că un om este și se comportă la fel în orice situație, trebuie să înțelegi că relația ta personală cu banii va fi aceeași și în viața profesională. Vei administra banii afacerii tale la fel cum administrezi bugetul personal.

6 afișare0 comentariu

Money Magnet | Agenție de Marketing Online